Loading...

Marian Craciun ne propune o masa de weekend cu prietenii

Friends – episodul pilot: Masa de weekend!

Cum timpul alocat intalnirilor cu prietenii parca s-a decimat in ultimii ani, si asta din cauza stresului cotidian, a job-urilor prelungite si a tehnologiei, eu am gasit o varianta de compromis care sa fie pe placul gastii in care sunt. O zi de weekend din luna ne retragem in bucatarie si… ne facem de cap. Cum? Va spun imediat secretul … BONUS: reteta de saptamana asta!

Am un grup de prieteni colorat care se invart in mai multe companii multinationale al caror program il stiti, cu siguranta, si voi cum este in ziua de azi. De dimineata pana seara, bineinteles. Iar cand ies de la job, de putine ori mai au chef de o bere, de o barfa in oras si multi prefera sa ajunga acasa, sa faca o baie fierbinte si sa se arunce in fotoliu cu o carte in mana, la laptop, butonand telefonul sau telecomanda de la televizor.

Ehh… Eu am reusit ca pe multi dintre ei sa ii conving sa facem (prin rotatie) un festin de weekend in care sa gatim cateva retete fistichii care ne trec prin cap si la care ne pune de acord cu cateva zile inainte. Zis si facut. De obicei sambata este ziua de bucatareala la noi, iar dupa ce trecem pragul unui super(hyper)market de proximitate si dupa ce luam pulsul pietei ne asezam la „discutii”.

platou-branzeturi-2

Si nu va ganditi ca fetele trec la cratita, iar barbatii stau la bere. Aici munca este colectiva, iar fiecare are cate o sarcina precisa. Munca in bucatarie este organizata ca intr-un „kitchen” de masterchef :p Nu lipseste paharul de vin si platoul care sa deschida apetitul. In ansamblu este o zi in care chiar barfim, vedem un film, nu uitam de telefonul mobil si … gatim.

Pentru ca este prima data cand scriu de aceasta experienta (dar nu o sa fie ultima, pentru ca am decis sa transform totul intr-un serial de retete si povesti prietenesti) am pus pe masa, printre altele, si o supa crema de broccoli cu parmezan.

parmigiano-reggiano-zanetti

Am ales sa folosesc Parmigiano Reggiano de la Zanetti. Consistenta sa este tare, cu o structura fin granulata, iar gustul sau este cu atat mai picant cu cat branza este mai veche. Este extrem de apreciat datorita multiplelor sale posibilitati de servire si asociere. Se asociaza cu un vin de buna calitate, de preferinta rosu.

Revenind la supa crema, aceasta a iesit perfect. Este delicioasa si poate sa fie gata in mai putin de 30 de minute! Cum am facut? Simplu!

 

Ingredientele sunt pentru 4 portii (noi am fost 8 amici … asa ca am dublat cantitatea)

1 pachet (1kg) de broccoli congelat sau proaspat – este decizia voastra
2 linguri de ulei de masline
1 ceapa alba tocata marunt
1 telina tocata
3-4 catei de usturoi tocati
2 linguri de faina
2 cani supa de pui (sau supa de legume)
1 cana de lapte (am folosit lapte cu 3,5% grasime)
1/2 cana parmezan ras
1/2 lingurita cimbru uscat
1/4 lingurita de piper negru (adaugati mai mult sau mai putin … dupa gust)
1/4 lingurita de sare (adaugati mai mult sau mai putin … dupa gust)
parmezan extra si un ardei iute (pentru ornat)

supa-crema-brocccoli-2

 

Preparare

Broccoli se „abureste” conform instructiunilor de pe pachet daca este congelat sau se fierbe timp de 15 – 17 minute daca este proaspat.

In timp ce broccoli da in clocot, pune o tigaie inalta (sau o craticioara mai lata) pe aragaz, toarna un strop de ulei in ea si lasa focul mediu.

Adauga ceapa si telina si prajeste-le timp de 3-5 minute, amestecand din cand in cand. Nu uita sa adaugi usturoiul si sa mai lasi pe foc un minut suplimentar. Pune peste ele stocul de supa de pui, laptele, parmezanul si cimbrul si da ochiul aragazului mic.

Condimenteaza cu sare si piper, folosind cantitatile sugerate (sau … mai mult sau mai putin … dupa gust). Presara faina peste ele si amesteca din nou. Stinge focul cand s-au calit suficient.

Scurge broccoli printr-o sita si paseaza-l in blender alaturi de continutul din tigaie. Supa crema de broccoli este gata si se serveste (imediat) in boluri, cu parmezan garnisit suplimentar. O mai poti condimenta cu sare si piper, eventual cimbrisor si adauga crutoane.

Pofta buna!

supa-crema-brocccoli-1

 

Sursa: thetrends.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

- Lista de cumparaturi
x