Loading...

Andra Ilias ne propune PANNA COTTA CU GORGONZOLA

Ce am aflat despre gorgonzola

Toata lumea stie de sosul de gorgonzola pentru vita sau paste. E deja banal. Eu consumam gorgonzola si simpla, pentru ca imi place gustul ei usor picant, iar reteta asta mi-a venit la un moment dat in minte, nu mai stiu ce context m-a inspirat, pentru ca am un document pe telefon unde imi notez idei culinare pe care apoi la testez cand am ocazia. Asa ca am testat mai demult panna cotta cu gorgonzola si mi-a placut. Dar recunosc ca am luat o branza pe care am gasit-o la raft si scria pe ea gorgonzola. Atat. Nu am realizat atunci ca exista mai multe variante. Acum, insa, afland, am fost mai atenta si de data asta am ales o gorgonzonal dulce pentru reteta mea.

Gorgonzola este o branza italieneasca cu mucegai albastru care poate fi mai tare sau mai cremoasa, mai dulce sau mai picanta, in functie de timpul de maturare. De exemplu, pentru gorgonzola Igor, cu care am preparat aceasta reteta, maturarea la varianta dulce, care e mai cremoasa, dureaza intre 60 si 80 de zile, iar pentru cea picanta maturarea se intampla intre 80 si 150 de zile.

Si numele acestui tip de branza, ca si al altora, provine de la localitatea de origine, adica Gorgonzola, din apropiere de Milano, dar pentru ca istoria ei se pierde in negura secolelor, si aici apar dispute asupra originii. Una peste alta, ideea e ca inceputurile si le are in nordul Italiei si tot de acolo este si familia Leonardi care detine de trei generatii brand-ul Igor, care produce gorgonzola din lapte de vaca colectat din 15 zone din Lombardia si Piemonte.

Gata cu istoria, ca pana la urma bucuria gustului e mai importanta atunci cand papilele sunt atinse de bucatile de branza. Asadar sa trecem la reteta de panna cotta cu gorgonzola.

ingrediente-panna-cotta

Panna cotta cu gorgonzola si sos de zmerua

Eu am gandit acest preparat ca pe un fel de aperitiv, dar daca puneti mai mult zahar in sos, puteti obtine o dulceata care sa transforme produsul intr-un desert. Zaharul din sos l-am pus doar pentru a lega, ingrosa un pic mai mult dulceata de zmeura, deci nu va aventurati la cantitati industriale de zahar.

 

Ingrediente:

70 + 15 g Gorgonzola Igor Dolce
200 ml smantana pentru gatit 20% grasime
3 foi gelatina
200 g zmeura congelata (proaspata)
2 linguri zahar brun

 

Preparare:

Panna cotta este o reteta foarte simpla. Practic este smantana lichida amestecata cu gelatina. Aceasta este baza in care se adauga aromele. Asadar am pus pe foc smantana si cu gorgonzola cubulete (70 g), amestecand pana ce branza s-a topit. Am strecurat crema pentru a indeparta firisoarele de mucegai care nu se topisera perfect. Cat s-a incalzit smantana, am lasat la inmuiat in apa rece, conform instructiunilor de pe plic, foile de gelatina, apoi le-am amestecat cu crema de smantana cu gorgonzola strecurata. Am turnat lichidul in boluri si am dat la rece. Pentru efectul vizual, dupa ce am pus crema in forme, am adaugat in mijloc cate un cub de gorgonzola (15 g – 5 g per cub, pentru ca mi-au iesit 3 portii).

Peste cateva ore (eu am lasat peste noapte), am pus fructele in tigaie impreuna cu zaharul si am lasat cateva minute la foc mediu pana ce zmeura s-a inmuiat si zeama s-a mai ingrosat, fara sa le pasez complet. Nu vreau sa am un sirop, ci mai curand o dulceata, in care sa simt si bucatile de fructe. Inainte de a monta farfuria, am lasat cateva minute sa se raceasca sosul, pentru a nu fi extrem de fierbinte, dar tot l-am pastrat cald ca sa creez contrastul rece-cald.

metoda-panna-cotta

Asta este o varianta, dar puteti experimenta si voi cum credeti, fie folosind Gorgonzola Igor Piccante, fie punand mai mult zahar, fie strecurand si sosul de zmeura astfel incat sa obtineti un sirop fin, fie alegand alte fructe. Variante sunt, nu ma plang.

Sursa: andrailias.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

- Lista de cumparaturi
x