Loading...
branza-si-vinul

Branza si vinul

A potrivi o branza cu un vin este mai complicat decat am putea crede.

Asta pentru ca nu exista doar un fel de vin si un fel de branza. Branzeturile variaza in continut de umiditate, continut de grasime, textura, aroma. Vinurile, de asemenea, variaza in aciditate, dulceata, corp si structura.

Universul branzeturilor cuprinde cele mai variate sortimente – de la cele proaspete, pana la cele maturate vreme indelungata. Branzeturile tinere au un continut ridicat de apa, o textura laptoasa si delicata. La branzeturile imbatranite umezeala din corp se evapora incet, lasand in urma grasime si proteine. Din moment ce grasimea si proteinele sunt purtatoare de arome, branzeturile vechi tind sa aibe un gust mai bogat si plin de savoare.

La fel ca branzeturile, vinurile tind sa fie mai complexe si mai sarate decat variantele lor mai tinere. Vinurile tinere sunt proaspete si vioaie, cu arome pline de viata si arome luminoase de fructe, flori, citrice, plante aromatice sau condimente. Vinurile care au petrecut mult timp in butoi sau sticla, au dobandit mai multa nuanta. In plus, fata de aromele de fructe primare, ele iau note secundare de stejar, paine prajita, pamant, oxidare, minerale si multe altele.

Atunci cand pornesti in alcatuirea unui platou de degustare, tine cont de caracteristicile vinului si de notele dominante din branzeturile alese.

Vinurile dulci echilibreaza frumos cele mai sarate branzeturi cum ar fi Grana tare, blue cheese, Gouda in varsta, sau feta. Sarea in branza intensifica perceptia dulcetei in vin, deci un vin care deja se indreapta in aceasta directie creaza o potrivire racoroasa.

Branzeturile iuti sunt o adevarata aventura pentru simturi, singurele vinuri care pot tine pasul cu acestea fiind vinurile fortificate sau cele foarte dulci. Cele de capra, in special cele tinere, acide, indeamna catre vinurile tinere, pline de vioiciune, precum Sauvignon Blanc.

Branzeturile cele mai dure, maturate, precum Pecorino, au o afinitate pentru vinurile rosii precum Byzantium, Rosso di Valachia, un vin care te incanta cu arome de cirese negre, prune si fructe de padure armonizate in gust cu note fine de condimente.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

- Lista de cumparaturi
x